Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Intr-un recent proiect legislativ publicat pe data de 31 iulie 2024 Ministerul de Finante propune o modificare in ce priveste garantarea obligatiilor fiscale in cazul PFA-urilor.
In prezent, pentru obligațiile fiscale ale debitorului răspunde ca debitor garant, cu renunțarea la beneficiul discuțiunii și diviziunii:
a) persoana care își asumă obligația de plată printr-un angajament de plată sau printr-un alt act încheiat în formă autentică, cu asigurarea unei garanții reale la nivelul obligației de plată, în limita sumei garantate și a sumei realizate din valorificarea garanției;
b) persoana juridică pentru obligațiile fiscale datorate, potrivit legii, de sediile secundare ale acesteia.
Aceasta prevedere se regaseste la art. 24 din Codul de procedura fiscala.
Prin proiectul de act normativ se propune introducerea unei noi obligatii de garantare, pentru persoana fizica care detine o PFA, pentru activitatile acesteia. Astfel, articolul mai sus mentionat se completeaza cu litera c) :
“c) persoana fizică pentru obligațiile fiscale datorate, potrivit legii, în calitatea sa de persoană fizică care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, aceasta răspunde pentru obligațiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei sau activității cu bunurile din patrimoniul de afectațiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea obligațiilor fiscale, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului persoană fizică, caz în care răspunde în solidar pentru aceste creanțe, aplicându-se în mod corespunzător prevederile art. 26. Dispozițiile art. 31, 32 şi ale art. 2.324 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 – Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, sunt aplicabile.“
De asemenea, se mai introduce o prevedere prin care se reglementează faptul că, în cazul radierii persoanei fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ori a unui sediu secundar, persoana fizică sau, după caz, persoana juridică care le-a înființat, preia obligațiile fiscale, sens în care se va transmite debitorului garant o înștiințare privind obligațiile fiscale preluate de la debitorul radiat, de către organul fiscal competent în administrarea debitorului garant. Actele administrative fiscale, actele de executare sau alte acte emise de organele fiscale şi comunicate anterior radierii debitorului rămân valabile.
Citeste si : Plata taxelor se va putea face exclusiv prin banca din 2026